Založ si blog

Vplyv obsahu televíznych programov na deti

Poznáte to… aj počas sviatkov Vianoc asi ešte viac ako kedykoľvek počas roka si krátime dlhé zimné večeri relaxom na gauči pri zapnutom televízore.  Programy si vyberáme my dospelý podľa nášho záujmu pričom nás nič neobmedzuje . Ale ako je to s deťmi? Oni by si tiež mohli neobmedzene vyberať čo chcú pozerať?  Myslím si že v tomto prípade je výber na rodičoch a je veľmi dôležité aký program im vyberú, ale aj keď nie ste rodičia a máte pri sebe pri sledovaní televízie dieťa ,tiež si dajte pozor aký program  pozeráte v jeho prítomnosti .

 

Hore v rohu máme upozornenie v krúžku, pre akú vekovú kategóriu je daný program určený. No úprimne, videli ste že by dieťa pozeralo aj program ktorý vôbec nebol určený pre jeho oči? Mne sa to stalo už viackrát, ale vždy sa tomu snažím nejakým spôsobom predísť ale detská vynaliezavosť nemá hraníc.

V úlohe rodiča je priam nutné aby zvážili to, či sa s dieťaťom pôjdu hrať oni osobne či s ním pôjdu pozerať televíziu , alebo  ho pošlú nech si zapne telku samo. Mnoho rodičov nemá čas na svoje deti z rôznych dôvodov,  tak napríklad z pracovnej vyťaženosti, z unavenosti, z nechutenstva či len tak nemajú náladu,  či čas  a svoje deti odbijú slovami  :,,veď chod na počítač alebo si zapni televíziu“.

dieta-televizia-vychova-spravanie-nestandard2

Toto je zle a ak to tak robíte i vy zmeňte to , hneď ako sa naskytne príležitosť. Pretože koľko zo svojho času venujete svojmu dieťaťu, ktoré by pre vás malo byť prioritou a malo by byť vždy na prvom mieste v čomkoľvek. Tak presne toľko času sa na dieťati odzrkadli keď vyrastie. Vtedy sa ukáže aká bola vaša výchova a váš rodičovský vplyv. Hovorí sa tiež ,že koľko času do niečoho investujete ,toľko sa vám vráti a dvojnásobne. Nehovorím že máte do dieťaťa investovať svoj čas, to znie príliš chladne a bezcitne ako investovať peniaze do nejakého projektu. Ale toto slovo najviac vystihuje podstatu. Dieťa samozrejme nie je vec, je to živá bytosť najkrajšia na svete a zaslúži si vašu pozornosť a lásku, ktorá by mala byť spontánna a nie nútená. Preto si myslím, že čím viac času strávite s vašimi deťmi  a to celkom nenútene a dobrovoľne,  lebo vy chcete a nie ,že musíte tak tým viac sa upevní  váš vzájomný vzťah a to je v záujme oboch strán.

Poznám deti ktoré vyrastali bez rodičov alebo im rodičia nedávali dostatok svojho času , tieto deti nemali pred sebou žiaden príklad či vzor a ich správanie je  diametrálne odlišné od detí ktorým sa rodičia plne venovali.

Pretože deti berú rodičov ako vzor už od útleho detstva a ako rastú,  už v období batoľaťa sa snažia napodobňovať ich činnosti. Dokonca deti v predškolskom veku sa hrajú v materských školách na mamičku na otecka no a neskôr aj na pani učiteľku. Deti nás neustále od narodenie vnímajú a sledujú všetko čo robíme a hoci nevedia  spočiatku ešte rozprávať dorozumievajú sa s nami prostredníctvom  plaču, úsmevu  ktorý sa objaví  až v 6 mesiaci, pohybmi a pod.

Preto je veľmi dôležité venovať sa dieťaťu čo najviac a to nielen v období keď je bezmocné a odkázané na vašu starostlivosť. No treba sa o dieťa zaujímať aj potom keď  už vie chodiť , hovoriť a je na rozvinutejšej tak fyziologickej ako psychickej úrovni a treba zodpovedne vyberať aktivity tak aby boli vhodné jeho veku.

Tak je to aj s obsahom programov ktoré dáte sledovať vášmu dieťaťu, odporúča sa že  malým deťom nie je vhodné púšťať v televízií programy kde sa nerozpráva  pretože dieťa naďalej sleduje a animované programy bez komunikácie postáv môžu dieťa ochudobniť. Naopak tie programy kde sa komunikuje a postavy sa dorozumievajú tie by mali dieťa aj niečomu priučiť, minimálne sú dobré pri rozvoji reči.

Keď je dieťaťa už v predškolskom veku teda do tých 6 rokov medzi jeho obľúbené aktivity patrí bez pochýb pozeranie rozprávok, poznáme to,  aj my sme boli deti a každé sobotné ráno teda aspoň ja si to tak pamätám som bola hore už od 6:00 pretože vtedy išli v televízií rozprávky. No tu sa naskytá prvý problém komerčné televízie vysielajú medzi rozprávkami aj reklamy a filmové ukážky.  Ktoré sa často krát nezhodujú s tým čo môžu detské oči vidieť. Možno si poviete že je to prehnané a že dieťa netreba až tak kontrolovať no ja si myslím že je to,  to najmenej čo môžete urobiť pre jeho pozitívny vývoj.  Pretože tieto filmové upútavky a aj celkovo filmy sú oveľa reálnejšie ako animované rozprávky pretože v nich vystupujú reálny ľudia, herci a to upúta pozornosť dieťaťa,  ktoré ešte nevie rozlišovať medzi tým, čo je skutočné a čo je fikcia.  Deti nechápu ako môže niekto lietať či mať super moc a túžia potom aj oni, preto aj keď už vaše dieťa niečo takéto videlo tak mu treba vysvetliť že je to len ,,ako že“ aby sa nestalo ,že si to bude chcieť vyskúšať na vlastnej koži, čo by nemuselo dopadnúť dobre.

Samozrejme kde je niečo negatívne musí byť aj niečo pozitívne. Každá minca má predsa dve strany. Tak aj média majú bez pochýb aj pozitívny vplyv na vývoj dieťaťa a to vďaka  vzdelávacím či dokumentárnym  programov alebo poučných rozprávok,  či raných detských relácii typu ,,kakao“ /kedysi/  alebo športových relácii pre deti.  Žiaľbohu slovenské televízie týchto programov majú z roka na rok menej.  Ale aj to je na niečo dobré, pretože môžete svoje dieťa zobrať napríklad na ihrisko a zahrať si sním futbal alebo sa prejsť na prechádzke alebo vyjsť do prírody.  Alternatív a náhrad za televíziu je viac než dosť a určite z toho bude mať  vaše dieťa,  ale i vy väčší zážitok ako keby ste si niečo pozreli v televízií.

 

Na záver si dovolím malú radu :  Skôr ako dieťaťu pustite rozprávku alebo akýkoľvek iný program, nájdite si čas a pozrite si ho najprv vy. Za to nič nedáte, najviac hodinku vášho času a možno si aj vy zaspomínate v prípade rozprávky na vaše detstvo a možno  sa aj rozveselíte. Potom ako ju dopozeráte  a usúdite, že tam nie sú násilné scény alebo nevhodný obsah pre vaše dieťa ,  až potom mu ju pustite a sadnite si k nemu a pozrite si spoločne túto rozprávku. Myslím si že z toho budete mať dobrý pocit a oveľa viac, z vašej prítomnosti sa bude najviac tešiť aj vaše dieťa. 527827608a

Ako osudový zážitok zmení pohľad na život – je motivácia doležitá?

21.04.2014

V tomto článku by som Vám chcela dokázať ako môže jedna udalosť zmeniť pohľad človeka na život a to, že bez cieľa a motivácie k nemu sa jednoducho nedá žiť len existovať. Sme ľudia, náš deň nejakým spôsobom začne a to znamená, že musí aj skončiť. Deň má 24 hodín. Čas, ktorý nám je daný na to, aby sme ho nejako naplnili a je na nás ako sa rozhodneme [...]

Tri krsty

12.01.2014

Dnešok pokladajú kresťania za deň, kedy bol pokrstený Ježiš Kristus, Jánom Krstiteľom v rieke Jordán. Ježišovo verejné účinkovanie medzi ľudom, sa začalo práve touto udalosťou, keď na neho zostúpil duch svätý v podobe holubice a z neba zaznel hlas ,,Ty si môj milovaný Syn, v tebe mám zaľúbenie.“ Kristus sa krstom zriekol seba samého. (Flp 2,7) Zriekol sa [...]

Koniec je nový začiatok alebo odchod starého príchod nového. . .

30.12.2013

Využili ste 365 dní roka 2013 naplno? Ak nie… nič sa nedeje, je tu nová šanca prežiť 365 dní roka 2014 úplne inak ako tých predchádzajúcich. To čo bolo nedokážeme zmeniť, minulosť je nenávratne preč a preto nemá zmysel ľutovať čo sa stalo alebo čo sa nestalo , či to čo sme nestihli spraviť, či na čo sme nemali odvahu. Život nám opäť dáva 365 dní, teda [...]

Kaczynski lech

Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze

19.04.2024 23:16

Letecké nešťastie sa odohralo 10. apríla 2010 pri meste Smolensk na západe Ruska.

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 9
Celková čítanosť: 45529x
Priemerná čítanosť článkov: 5059x

Autor blogu