Založ si blog

povedať , , NIE” je ťažké a to platí aj pri deťoch

Pokračovanie článku  povedať ,,NIE“ je ťažké ….ako je to s deťmi?

Určite treba uviesť že hlavne pri výchove malých deti je veľmi dôležité z môjho hľadiska hovoriť slovo NIE a to najme vtedy keď  dieťa neustále trvá na svojom a chce si to stoj čo stoj presadiť.

V úlohe rodiča sa treba zamyslieť čo je najdôležitejšie pre správny vývoj dieťaťa a podľa toho usmerňovať celý proces výchovy. Tak napríklad určite ste aspoň raz zažili situáciu keď ste boli v hračkárstve a počuli ste žalostný plač priam rev dieťaťa ,ktoré nezrozumiteľné rozprávalo teda kričalo že chce akúsi hračku a chytil ho záchvat zlosti na matku alebo otca, že mu ju nechcú kúpiť. Rodičia sa väčšinou cítia trápne v takýchto situáciách ale vôbec na to nemajú dôvod. Nie je to ich vina ,že sa dieťa správa tak ako sa správa, ono na seba len chce upútať čo najviac pozornosti. Najprv vašej ako rodiča a keď to nezaberá potom chce upútať pozornosť okolostojacich ľudí. Aby ho čo najviac ľutovali.  A to nie je správne ,ale dieťa si to neuvedomuje správa sa tak lebo si mysli že dosiahne svoje. Najhoršie čo môžete urobiť je kúpiť mu danú hračku kvôli ktorej vznikol celý tento ,,cirkus“ v obchode  za úmyslom, aby bolo konečne ticho a aby ste sa vy necítili trápne.

Poradím vám ak ustúpite jediný krát budete musieť ustupovať po celý život, tak neurobte túto veľkú chybu.A nie je dobrý ani druhý extrém a síce začať na dieťa kričať či nebodaj mu capnúť jednu výchovnú, tým nič nevyriešite len to že začne plakať ešte viac ako predtým. Chápem že ste nervózny v takejto situácii ale skúste si zachovať chladnú hlavu.

Rodič ktorý dieťaťu vysvetlí,  že danú hračku mu teraz nekúpi a dieťa aj tak  stále plače by mal absolútne ignorovať plakanie a pohľady okolostojacich ľudí. Vôbec nech vás netrápi čo si o vás a vašom dieťati , či prístupe vo výchove myslia iný. Vy najlepšie viete čo je správne. Treba od dieťaťa odisť samozrejme do ,,bezpečnej zóny“ tak aby ste na neho neustále videli . Dieťaťu ukázať a  povedať  kde je východ že tam ho počkáte.  Samozrejme pokiaľ je dieťa v predškolskom veku a chápe tieto vaše signály, nieže to budete aplikovať na batoľati . Počkáte tam na neho. Ono si medzitým uvedomí, že nemá pozornosť ani vašu a ani iných a prestane samo od seba plakať. V tom lepšom prípade samozrejme, je veľa  detských reakcii a nikdy nemôžeme predvídať ako sa dieťa zachová a čo urobí, ale toto vám píšem z vlastnej skúsenosti. Myslím si že to stojí za pokus, veď s tým nič nemôžete pokaziť.

Potom ako dieťa vidí že ho čakáte je rado a na hračku ktorú pre 5 minútami tak veľmi chcelo úplne zabudne. Treba  však k tomu trošku aj dopomôcť upútať jeho pozornosť iným smerom. Napríklad rozprávať sa o tom čo by chcelo robiť po príchode domov, čo by chcelo na večeru, ako bolo v škôlke a pod…

 Najhoršie je keď dieťa vezmete do obchodu z hračkami  v predvianočnom období ale aj hocikedy inokedy, radšej choďte sami a potešte ho, lebo keď bude s vami aj dieťa bude to zbytočne komplikovane tak pre vás ako aj pre dieťa.  

Ako osudový zážitok zmení pohľad na život – je motivácia doležitá?

21.04.2014

V tomto článku by som Vám chcela dokázať ako môže jedna udalosť zmeniť pohľad človeka na život a to, že bez cieľa a motivácie k nemu sa jednoducho nedá žiť len existovať. Sme ľudia, náš deň nejakým spôsobom začne a to znamená, že musí aj skončiť. Deň má 24 hodín. Čas, ktorý nám je daný na to, aby sme ho nejako naplnili a je na nás ako sa rozhodneme [...]

Tri krsty

12.01.2014

Dnešok pokladajú kresťania za deň, kedy bol pokrstený Ježiš Kristus, Jánom Krstiteľom v rieke Jordán. Ježišovo verejné účinkovanie medzi ľudom, sa začalo práve touto udalosťou, keď na neho zostúpil duch svätý v podobe holubice a z neba zaznel hlas ,,Ty si môj milovaný Syn, v tebe mám zaľúbenie.“ Kristus sa krstom zriekol seba samého. (Flp 2,7) Zriekol sa [...]

Koniec je nový začiatok alebo odchod starého príchod nového. . .

30.12.2013

Využili ste 365 dní roka 2013 naplno? Ak nie… nič sa nedeje, je tu nová šanca prežiť 365 dní roka 2014 úplne inak ako tých predchádzajúcich. To čo bolo nedokážeme zmeniť, minulosť je nenávratne preč a preto nemá zmysel ľutovať čo sa stalo alebo čo sa nestalo , či to čo sme nestihli spraviť, či na čo sme nemali odvahu. Život nám opäť dáva 365 dní, teda [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 9
Celková čítanosť: 45568x
Priemerná čítanosť článkov: 5063x

Autor blogu